Home  Kosten hypotheekadvies  Wanneer Hypotheek Oversluiten  Video uitleg execution only hypotheek   Starterslening  Execution only aov


 

Starterslening Hoe Werkt Het

Wat zijn de voorwaarden, nadelen en voordelen en waarom u dit jaar nog moet profeteren van deze startersregeling.

Voorwaarden overheid:

- U kunt maximaal 40.000 euro lenen via deze regeling;
- U bent zelf niet in staat uw huis volledig te financieren;
- De starterslening sluit u af naast een gewone hypotheek. Die moet met de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn afgesloten;
- Die hypotheek moet u afsluiten met een rentevaste periode van 10 jaar.

 Als u eigen vermogen heeft zal dat invloed hebben op wat u via deze regeling kunt krijgen. Wel is een vermogen van 21.139 euro per persoon vrijgesteld. Dus een stel mag 2 keer zoveel achter de hand houden zonder dat dit van invloed is op de hoogte van de lening.

Voorwaarden gemeenten

Daarnaast mogen de gemeenten extra voorwaarden stellen.

Bijvoorbeeld een leeftijdgrens van 35 jaar of je moet in de gemeente zelf al een tijdje wonen om hiervan gebruik te mogen maken. Ook wat u extra kunt lenen bovenop uw hypotheek kan minder zijn dan het maximum van 40.000 euro dat de overheid toestaat.

Tevens bepalen sommige steden in welke wijk u die woning mag aanschaffen wilt u van deze regeling gebruik maken.

Tip: vraag aan de makelaar of er in de betreffende gemeente waar u een huis wilt kopen een subsidieregeling van kracht is.

Nadeel

- U bent verplicht de gewone hypotheek die u naast de starterslening alsluit voor 10 jaar af te sluiten.

Dat kost u geld. Als u voor bijvoorbeeld 9 jaar had kunnen afsluiten zou u al een stuk goedkoper uit zijn.

Volgens een voorbeeld van de Consumentenbond (Geldgids juni 2013) is de rente van de Rabobank voor rentevaste periode van 10 jaar 4,3%. Zou u echter kunnen kiezen voor 9 jaar rentevast dan bent u slechts 4% kwijt. Scheelt maar liefst 3756 euro netto in een periode van 10 jaar!

- De rente op de starterlening bedraagt 5,4% (2013). Die rente is  meer dan wanneer u dat extra krediet van een bank zou afnemen. Die twee beperkingen kunnen u zo een paar honderd euro per jaar schelen in uw nadeel.

- Niet alle gemeenten doen mee met deze regeling. Kijk op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) of de gemeente waar u een huis wilt kopen erbij staat.

Voordelen

Met al die voorwaarden en nadelen zou u kunnen denken: hou die lening maar. Toch zijn er grote voordelen te noemen.

- Pas na 3 jaar betaalt u rente en aflossing op de starterslening. De gewone hypotheek daarentegen moet u al vanaf het begin aflossen (annuitair);
- Mocht u na 3 jaar niet in staat zijn om hieraan te voldoen door te weinig inkomen dat wordt de rente en aflossing tijdelijk verlaagd naar een bedrag dat u wel financieel aankan;
- En het belangrijkste: met de startersregeling kunt u alsnog uw stulpje kopen die anders niet voor u is weggelegd. Dat is dan weer wel leuk.

Waarom dit jaar afsluiten?

De starterslening gaat wel verdwijnen omdat die niet in overeenstemming is met de wil van het kabinet dat de huizenlening binnen 30 jaar moet worden afgelost. Als u echter nu uw slag slaat kunt u nog 15 jaar van deze regeling gebruik maken.

Waar betaalt u de laagste rente?
U kunt het zelf doen, maar ook laten doen, gratis.
Vraag online offertes aan voor een goedkopere hypotheek!

Execution Only Hypotheek - Zonder adviseur hypotheek afsluiten