Home  Kosten hypotheekadvies  Wanneer Hypotheek Oversluiten  Video uitleg execution only hypotheek   Starterslening  Execution only aov


Wanneer  Oversluiten

Wanneer is oversluiten volgens hypotheekadviseurs interessant en wanneer niet?

In 2010 was een hypotheekrente van 5% normaal. Nu is dat gedaald naar 2,4%. Dat scheelt dus zo een paar honderd euro per maand! Ja, en die starters maar klagen :)

Uw oude hypotheek oversluiten klinkt dus aanlokkelijk. Maar is dat ook zo? Een hypotheekadviseur kan voor u narekenen wat in uw geval het voordeligst is.

Oversluiten aan te raden

Als uw rentevaste periode minder dan 5 jaar duurt dan kunt u hier voordeel uit halen. Bij een periode langer dan 5 jaar krijgt u te maken met een dusdanig hoge boeterente dat het niet meer leuk is.

Als u na de boeterente ook nog de afsluitkosten daarbij betrekt dan maken de lage maandlasten dat niet meer goed.

NHG

De hypotheekgarantie mag u overigens gewoon meenemen naar een andere bank. De verlaging van de NHG die vorig jaar is ingevoerd raakt u dus niet.

Let wel op de hypotheekvoorwaarden die u erbij krijgt. Punt van aandacht: hoeveel mag u boetevrij aflossen per jaar? Dat kan ineens aantrekkelijk worden wanneer u bijvoorbeeld een erfenis ontvangt van een gulle gever.

Wanneer niet oversluiten

Niet doen: als uw rentevaste periode nog 6 maanden of minder duurt. In dat geval kunt u het beste even afwachten totdat u af bent van dat rentecontract.

Na afloop hoeft u dan niet alleen het nieuwe voorstel van uw huidige bank te accepteren, maar kunt u ook andere hypotheekoffertes in overweging nemen.

Boeterente

Boeterente? Zelf betalen! Dan kunt u namelijk de boete aftrekken bij uw belastingaangifte. Als u die mee wil nemen in een nieuwe hypotheek krijgt u van de fiscus niets terug. Overige kosten als die van de notaris overigens nog wel.

Scheiden

Bent u gescheiden? Dan is oversluiten zeker aan te raden. Indien u uw ex een hogere alimentatie gunt. Immers, als u door een lagere rente meer overhoudt in uw portemonnee dan zal uw ex hiervan mee profiteren. En de glimlach op het gezicht van uw ex is natuurlijk ook wat waard.

Afsluitkosten: oppassen

Overstappen naar ander hypotheekaanbieder betekent wel dat u er afsluitkosten bij krijgt. Mocht u dus van een andere bank dan uw huidige een gunstiger rentetarief krijgen dan moet u wel de afsluitkosten in de gaten houden. Ondanks dat kan overstappen toch voordeliger zijn dan wanneer u bij uw huidige bank blijft.

Hypotheekschuld

Overstappen is (meestal) ook niet aan te raden indien uw hypotheekschuld groter is dan de waarde van uw huis.
Banken gaan dan erg moeilijk doen. Ze willen in dat geval uw inkomen en vermogen nog een keer bekijken. Meestal pakt dat niet gunstig uit.

Bankspaarhypotheek

Als u bankspaarhypotheek heeft dan is overstappen ook niet altijd gunstig. Uw hypotheekrente is namelijk gekoppeld aan
uw afgesloten spaargedeelte. Minder hypotheekrente is leuk, maar aan de andere kant krijgt u ook minder rente op uw spaargedeelte. Dan gaan uw maandelijkse lasten alsnog stijgen.

Een hypotheekadviseur moet hieraan te pas komen om voor u uit te rekenen of dit wel lonend voor u is.

Kosten oversluiten

En had ik u al verteld wat de kosten van oversluiten zijn? Ruim 10.000 euro. Ja, ik dacht, ik zet het maar op het laatst in de tekst anders klikt u meteen weg. Maar geen paniek.

Die hoeft u niet in 1 keer te betalen. Dat kan ook via een iets hogere hypotheekrente. Dan betaalt u dat geld dus uitgesmeerd over de gehele periode van de hypotheek.

Waar betaalt u de laagste rente?
U kunt het zelf doen, maar ook laten doen, gratis.
Vraag online offertes aan voor een goedkopere hypotheek!

Nieuw (voor mij): nu geheel uw hypotheek online afsluiten met de de laagste afsluitkosten in Nederland. Gewoon vanachter uw computer.