Home  Kosten hypotheekadvies  Wanneer Hypotheek Oversluiten  Video uitleg execution only hypotheek   Starterslening  Execution only aov


 

Hypotheek 2015

Starters: u moet uw hypotheek binnen 30 jaar maandelijks aflossen. Was dat in 2013 nog maximaal 105% lenen van de aankoopprijs van het huis. In 2014 was dat 104% geworden. Dus aan deze info heeft u niks meer in 2015. Want het is nu 103%.

Dat extra lenen gebruikt de huizenkoper om o.a. de overdrachtsbelasting en de notariskosten te betalen.

Mocht u de hypotheek zonder adviseur afsluiten dan kunt u die kosten in ieder geval besparen. Zie uitleg execution only hypotheek.

Voorbeeld: Iemand met een modaal inkomen kan 126.000 euro lenen. En een klant met 50.000 euro salaris mag 215.000 euro meenemen uit de kluizen van de bank.

Update: Naast de hypotheek mag men nu ook tot maximaal 50% van de aankoopwaarde van het huis een extra lening afsluiten. Die lening mag binnen 35 jaar worden afgelost. Nadeel: de rente komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Zie voor laatste nieuws website Hypotheek 2015.

Door de lastenverzwaring die vorig jaar op de burgers afkwam kunt u ook minder lenen dan eerder het geval was. Meer uitgaven betekent immers dat u als hypotheeknemer minder geld overhoudt om de rente en de maandelijkse aflossing te betalen.

NHG

De Nationale Hypotheekgarantie geldt voor huizen tot maximaal 320.000 euro. Dat is inclusief de bijkomende kosten. Als u uitgaat van 5% kosten dan mag een huis dus niet meer dan 304.000 en nog wat kosten.

De NHG staat echter maximaal garant voor 290.000 euro. Op 1 juli 2014 is dat verlaagd naar 265.000 euro. Zie  hoeveel kan ik lenen met NHG. En hier volgt een spoiler: vanaf 1 juli 2015 is dat nog verder naar beneden bijgesteld: 225.000 euro.

De fiscaal aftrekbare premie die u betaalt om gebruik te kunnen maken van de NHG garantie stijgt van 0,85% naar 1% in 2014.

Verhuizen

Heeft u al een hypotheek rusten op uw oude huis, dan mag u die meeverhuizen naar uw nieuwe onderkomen, gebruikmakend nog van de oude voorwaarden. Echter, als u extra wilt lenen dan valt dat nieuwe krediet ook onder de nieuwe regels.

Ook als meer dan de helft van uw hypotheek aflossingsvrij is moet u alsnog dat deel rechtstreeks aan de bank aflossen. Van de fiscus hoeft dat dus nog niet wilt u gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek, maar wel van uw huisbankier.

Restschuld

Mocht u uw huis met verlies verkopen dan mag u die nog 10 jaar lang aftrekken. Die restschuld is aftrekbaar als die vanaf 29 oktober 2012 is ontstaan.

Restschuld kan met NHG garantie vanaf 2014 worden meegefinancierd.

Banken zijn niet happig op het financieren van het verlies op uw huis. Meeste kans schijnt u te hebben als u bij uw huidige bank blijft. Die heeft er immers alle belang bij dat u uw rente en aflossing kan blijven betalen.

Huren met restschuld: indien u na verkoop van uw huis gaat huren kunt u gebruik maken van consumptief krediet, want daarvan kunt u de rente ook weer aftrekken bij uw belastingaangifte.

Twee huizen

Als u reeds een huis gekocht heeft, maar uw oude onderkomen nog niet dan kunt zowel in vorig jaar 2013 als de 3 opeenvolgende jaren (2014,2015 en 2016) de hypotheekrente op beide huizen aftrekken bij uw belastingaangifte. Zie ook execution only hypotheek

Nieuw: nu geheel uw hypotheek online afsluiten met de de laagste afsluitkosten in Nederland. Gewoon vanachter uw computer.