Home  Kosten hypotheekadvies  Wanneer Hypotheek Oversluiten  Video uitleg execution only hypotheek   Starterslening  Execution only aov


 

Huis kopen?

Hoe zal de huizenmarkt zich in 2015 ontwikkelen en is het verstandig nu een huis te kopen? 

De ING voorspelt: huizenprijzen zullen de komende jaren blijven stijgen.
In Noord-Holland en Utrecht stijgen de huizenprijzen nog het meest

Huizenprijzen

In 2014 waren er al tekenen van herstel. Makelaarsland heeft het over dat de lente op de woningmarkt is aangebroken. Afgelopen januari zijn 12.000 woningen verkocht, 2 keer zoveel als dezelfde maand vorig jaar. Daarmee zijn de grootst aantal huizen verkocht sinds 5 jaar, het begin van de huizencrises. 

In april is de stijging gewoon doorgezet met 17.000 verkochte huizen op de teller. Hieronder de statistiek t/m april. Bron: Makelaarsland.

Voor de vierde maand op een rij zijn de huizenprijzen gestegen. Afgelopen Juli is het met 0,8% gestegen in vergelijking met Juni. Bron: Volkskrant.

Ook de Eigen Huis Marktindicator is van 83 naar 85 gestegen. Ja, ik weet ook niet precies wat je ermee moet, maar het geeft in ieder geval aan dat we de weg naar boven hebben ingezet.

Tevens zijn er in de eerste maand van dit jaar 180.000 huizen bekeken door potentiŽle huizenkopers, ook weer een record sinds het begin van de huizenmalaise.

Eerder in 2013:

De cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS)  over het derde kwartaal 2013 laten wel nog een daling van de huizenprijzen zien van gemiddeld 4,5% in verhouding tot vorig jaar.

Het CBS meldt dat hoewel de prijzen nog steeds dalen, die daling wel steeds minder wordt. Ook geeft dit bureau aan dat een huis kopen steeds goedkoper wordt, ook t.o.v. huren.

Dit wordt bevestigd door een onderzoek van de Volkskrant: koopwoning goedkoper dan sociale huur.

Meer nog, de huizenprijzen zijn zelfs 0,4% gestegen als je het vergelijkt met het vorig kwartaal.

Ook ziet het CBS al enige tijd meer vertrouwen bij de consument over de huizenmarkt.

Herstel huizenmarkt

Tevens merkt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) steeds meer belangstelling voor het kopen van een eigen huis.

De makelaarsvereniging schat dat er 30.700 huizen in het derde kartaal zijn verkocht. Dat is een stijging van 10% in verhouding tot het kwartaal ervoor.

Vanaf de huizencrises in 2008 zijn koopwoningen gemiddeld 20% in prijs gedaald.

Huis kopen?

De huizenkoper kan minder hypotheek afsluiten, maar omdat de huizenprijzen ook dalen is het toch aanlokkelijk om een huis te kopen.

Bovendien is de rentestand nu nog historisch laag. Mocht er de komende jaren de inflatie gaan stijgen dan zal de overheid vroeg of laat ingrijpen door de rente op leningen te verhogen.

Slim onderhandelen kan u uiteindelijk voor een lage prijs een huis opleveren met een lage hypotheekrente. Zie ook hypotheek berekenen

Nieuw: nu geheel uw hypotheek online afsluiten met de de laagste afsluitkosten in Nederland. Gewoon vanachter uw computer.